!7 langkah BELAI DIRI!

1. Bercuti

Cara yang paling mudah untuk menghilangkan stress. Boleh bercuti ke pulau, kawasan pergunungan, atau tempayt bersejarah (ikut kemampuan diri). Lupakan segala masalah dan jika mahu lebih berkesan, tinggalkan telefon atau laptop di rumah. Nikmati percutian sepuasnya!!

2. Mengunjungi spa.

Sesi memanjakan diri seperti di Thailand atau Bali. Urutan dan belaian lembut tukang urut adalah cara yang sesuai untuk mengendurkan tegangan dan berehat. Boleh jadi lebih segar dan bersih dari segi kuku, rambut dan wajah.

3. Latihan pernafasan

Cara berkesan untuk merehatkan tubuh dan minda dengan cepat. Beir kesan positif : stress, kurangkan risiko penyakit asma dan kuatkan otot abdomen. Bernafas dengan baik juga boleh lapangkan fikiran.
cara: duduk dan tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung dalam kiraan enam dan lepaskan nafas perlahan-lahan.

4. Bermeditasi

membantu merehat dan beri ketenangan dalam diri, menggalakkan sikap positif dalam diri dan kurangkan peluang untuk diserang stres yang melampau. Duduk dengan tenang dalam keadaan berehat. Cuba untuk tidak berfikir tentang apa juga perkara atau mungkin boleh berfikir tentang muzik yang menenangkan, Pastika mata tertutup rapat!

5. Tidur sebentar

Cara untuk meningkatkan tubuh selain berehat dan manjakan diri. Untuk cas semula diri, cuba tidur selama 20-30 minit. (kadang-kadang tak sempat 20 minit, 5 minit je pun dah cukup)

6. Pakaian selesa ketika tidur

Pilih pakaian tidur yang selesa dan lembut. Tubuh akan lebih relaks dan selesa sambil membaca majalah kesuakaan di hujung katil.

7. Mandian segar

Manjakan diri dengan mandian yang mewah. Bermula dengan mengalirkan air panas ke badan dan belai tubuh dengan buih sabun yang kaya dan berkrim dan bauan yang harum. Nyalakan lilin untuk suasana yang romantik. Lebih sesuai pasangkan lagu yang tenang.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s