SEDARLAH WAHAI KAUM MUSLIMAH!!

Firman Allah dalam surah An-Nur ayat 31yg bermaksud-katakanlah kepada wanita yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak daripadanya.Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka,atau putera-putera mereka,atau putera-putera suami mereka,atau saudara-saudara mereka,putera-putera lelaki mereka,atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam atau budak-budak yang mereka miliki,atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengenali tentang aurat wanita.Dan janganlah mereka menghentakkan kaki agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah hai org2 yg beriman supaya kamu beruntung.

Penjelasan:
menutupkan kain tudung ke dadanya~kain tudung yg dimaksudkan ialah kain tudung yang menutupi bahagian dada bukan setakat di kepala dan leher sahaja!!Sesiapa yg mendedahkan bahagian kepala dan dada,maka sudah jelas ia bukan dari golongan yang menghormati suruhan Allah.

menampakkan perhiasannya~corak perhiasan di anggota badan atau di pakaian dan ‘bermake-up’ juga dilarang dalam Islam kerana akan membawa kepada fitnah.Larangann seperti ini hanya sanggup ditaati oleh wanita2 yang beriman shj kerana takut kepada kemurkaan Allah dan siksaNya.

Jenis perhiasan~pakaian,tubuh badan,tudung yg menarik perhatian,rambut juga termasuklah yang menutup aurat tetapi mengikut aliran feshen terkini yg tidak sesuai dgn perintahNya.

Semua perbuatan tersebut disebut Tabarruj-Mendedahkan kecantikan rupa paras samada kecantikan di bhgn muka atau anggota badan.

Hukumnye ~HARAM!!

oO itu,marilah kita memikirkan segala perbuatan kita dan pakaian harian kita ini wahai kaum muslimah..tolongla,dunia sudah di akhir zaman,jangan kerana ada fesyen terbaru yg cantik dan nmpk seperti menutup aurat je,kita nk try.tlg pikirkan semula dan beramallah…betulkan yg biasa dan biasakan yg betul…semoga kita mendapat redha dan keberkatan dari Allah SWT..bersama2 kita ingat mengingati kerana kita adalah 1= umat Islam…

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s